Od paru dni chodził za mną smak zupy krem z marchwi. W końcu, gdy wreszcie udało mnie się zrealizować ten smak, pragnę podzielić się z Wami tym oto przepisem.
Przepis można wykorzystać na rodzinny obiad, wystawne przyjęcie oraz kolację, jak i również na codzienny obiad, zawierający porcję witamin.
Składniki na 8 osób
wywar:
1 średnie udko z kurczaka
1/6 selera
liść pora
1/2 pietruszki
1 kg marchwi
2 l wody
dodatki:
1 żółtko
100 ml śmietanki 30%
100 ml śmietanki 30%
zioła: bazylia, oregano, liść laurowy
Na początku gotujemy udko, tą czynność powtarzamy dwa razy, aby wygotowały się tzw. antybiotyki, którymi są karmione kurczaki. Następnie dodajemy seler, por, pietrzuszkę. W między czasie skrobiemy marchew i kroimy ją na mniejsze kawałeczki, wrzucamy pokrojoną marchew do wywaru. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Wyjmujemy z wody udko. Następnie przekłądamy łyżką cedzakową wszystkie warzywa do oddzielnej miski i blenderujemy. Gdy uzyskamy masę wrzucamy do wywaru, który przygotowaliśmy wcześniej. Ostatnim naszym krokiem jest zabielenie kremu. Żółtko wlewamy do mniejszej miseczki, do której dolewamy 100 ml śmietanki. oba składniki delikatnie mieszamy. do gotującego się wywaru dolewamy śmietankę z zółtkiem i gotujemy zanim zacznie wrzeć. Zupkę wyłączamy, nalewamy do miseczek i zajadamy.
Smacznego!
Córka Smoczycy
Uwielbiam zupy krem:) Ta też mi się bardzo podoba:)
OdpowiedzUsuń