Dzień dobry! Dzisiaj rano wpadłam na pomysł - jakby smakowały naleśniki żytnie ze szpinakiem i wędliną. Na początku obawiałam się, że mnie nie wyjdą- no bo jak to tak- z maki żytniej? Naleśniki?
Po przerobieniu przepisu na naleśniki klasyczne, postanowiłam zrealizować swój pomysł.
Skladniki na 5 pocji (po 2 naleśniki):
ciasto naleśnikowe:
7 łyżek mąki żytniej
700 ml mleka 1,5%
2 jajka
szczypta soli, pieprzu, cukru
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka oleju słonecznikowego
Farsz:
szpinak rozdrobniony 450 g
wędlina sopocka 150 g
czosnek 3 ząbki
pół serka topionego śmietankowego
ser zółty 100g
szczypta soli oraz pieprzu
Przygotowanie:
Ciasto:
Po zdezynfekowaniu jaj rozbijamy je do oddzielnej miski i wlewamy do misy miksera. następnie dodajemy pieprz, sól cukier. gdy uzyskamy delikatną masę z jaj wlewamy mleko a następnie dodajemy mąki. gdy ciasto zacznie przybierać odpowiednią gęstość dodajemy olej.
Farsz:
podlewamy rondelek olejem na który wrzucamy wędlinę oraz czosnek pokrojony w plasterki następnie wrzucamy szpinak i czekamy aż wyparuje nam 3/4 wody ze szpinaku. Gotujemy na wolnym ogniu. Gdy uznamy, że szpinak jest już gorący, dodajemy serek topiony, sól, pieprz oraz ser żółty.
Gdy usmażymy naleśniki, nakładamy farsz i zwijamy w rulon.
Całość można polać sosem czosnkowym przygotowanym tylko i wyłącznie z czosnku, jogurtu naturalnego, pieprzu oraz soli.
Smacznego!
Córka Smoczycy! :)
Po przerobieniu przepisu na naleśniki klasyczne, postanowiłam zrealizować swój pomysł.
Skladniki na 5 pocji (po 2 naleśniki):
ciasto naleśnikowe:
7 łyżek mąki żytniej
700 ml mleka 1,5%
2 jajka
szczypta soli, pieprzu, cukru
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka oleju słonecznikowego
Farsz:
szpinak rozdrobniony 450 g
wędlina sopocka 150 g
czosnek 3 ząbki
pół serka topionego śmietankowego
ser zółty 100g
szczypta soli oraz pieprzu
Przygotowanie:
Ciasto:
Po zdezynfekowaniu jaj rozbijamy je do oddzielnej miski i wlewamy do misy miksera. następnie dodajemy pieprz, sól cukier. gdy uzyskamy delikatną masę z jaj wlewamy mleko a następnie dodajemy mąki. gdy ciasto zacznie przybierać odpowiednią gęstość dodajemy olej.
Farsz:
podlewamy rondelek olejem na który wrzucamy wędlinę oraz czosnek pokrojony w plasterki następnie wrzucamy szpinak i czekamy aż wyparuje nam 3/4 wody ze szpinaku. Gotujemy na wolnym ogniu. Gdy uznamy, że szpinak jest już gorący, dodajemy serek topiony, sól, pieprz oraz ser żółty.
Gdy usmażymy naleśniki, nakładamy farsz i zwijamy w rulon.
Całość można polać sosem czosnkowym przygotowanym tylko i wyłącznie z czosnku, jogurtu naturalnego, pieprzu oraz soli.
Smacznego!
Córka Smoczycy! :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam