Przejdź do głównej zawartości

Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami

Szybki obiad to w dzisiejszych czasach nie problem. Chwytamy za telefon, zamawiamy i gotowe! Dostawa przyjeżdża w ciągu 0,5 - 1 h. A co powiedzielibyście, aby w tym czasie przygotować samemu obiad? Dostarczy on na pewno więcej witamin, będzie smaczniejszy i na pewno będziemy wiedzieli z czego się składa. Moją dzisiejsza propozycja nie zajmie wam więcej niż 45 min przygotowania, a Wasze żołądki na pewno będą wam wdzięczne za pyszną porcje witamin!

Składniki dla 4 osób
Makaron Tagliatelle 400 g 
sól morska 
100 g oliwek 
200 g pieczarek 
200 g piersi z kurczaka 
20 listków świeżej bazylii
4 ząbki czosnku 
łyżeczka pieprzu ziołowego, oregano, bazylii suszonej 
1 łyżka koncentratu pomidorowego 
2 łyżki mąki żytniej  
3 łyżki oleju lnianego 
100g sera żółtego drobno tartego. 

Przygotowanie: 
Makaron gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie około 12 min. 
Oliwki, bazylie świeżą, pieprz ziołowy, oregano, bazylii suszonej, olej lniany oraz czosnek blenderujemy. Dodajemy koncentrat. Mieszamy
Pierś z kurczaka oraz pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i dusimy około 10 min. Gdy pieczarki i kurczak będą już miękkie dodajemy wcześniej zblenderowane a'la pesto. Sos zagęszczamy 2 łyżkami mąki żytniej oraz 100 ml wody (mąkę mieszamy z wodą, dotąd dopóki nie będzie grudek; w przeciwnym razie można przecedzić przez sitko). 
Ugotowany makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy serem żółtym.
Smacznego!
P.S.
Zapraszam na mojego fanpage'a : https://www.facebook.com/s.rudej/
Ruda! :) 

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D