Szybki obiad to w dzisiejszych czasach nie problem. Chwytamy za telefon, zamawiamy i gotowe! Dostawa przyjeżdża w ciągu 0,5 - 1 h. A co powiedzielibyście, aby w tym czasie przygotować samemu obiad? Dostarczy on na pewno więcej witamin, będzie smaczniejszy i na pewno będziemy wiedzieli z czego się składa. Moją dzisiejsza propozycja nie zajmie wam więcej niż 45 min przygotowania, a Wasze żołądki na pewno będą wam wdzięczne za pyszną porcje witamin!
Składniki dla 4 osób
Makaron Tagliatelle 400 g
sól morska
100 g oliwek
200 g pieczarek
200 g piersi z kurczaka
20 listków świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
łyżeczka pieprzu ziołowego, oregano, bazylii suszonej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki żytniej
3 łyżki oleju lnianego
100g sera żółtego drobno tartego.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie około 12 min.
Oliwki, bazylie świeżą, pieprz ziołowy, oregano, bazylii suszonej, olej lniany oraz czosnek blenderujemy. Dodajemy koncentrat. Mieszamy
Pierś z kurczaka oraz pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i dusimy około 10 min. Gdy pieczarki i kurczak będą już miękkie dodajemy wcześniej zblenderowane a'la pesto. Sos zagęszczamy 2 łyżkami mąki żytniej oraz 100 ml wody (mąkę mieszamy z wodą, dotąd dopóki nie będzie grudek; w przeciwnym razie można przecedzić przez sitko).
Ugotowany makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy serem żółtym.
Uwielbiam takie makaronowe pomysły na obiad:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na domowy obiadek :)
OdpowiedzUsuń