Czy ciastka zawsze muszą "odsiedzieć" swoje w piekarniku aby dało się je zjeść? Nie!
Dzisiejsza propozycja zrodziła się wczoraj, gdy na niedzielne popołudnie chciałam zrobić coś oryginalnego. Także zapraszam do wypróbowania przepisu, w szczególności, gdy pragnie zjeść się coś pysznego w krótkim czasie. Czas przygotowania nie wyniesie więcej niż 45 min.
Składniki (na 12 sztuk)
12 biszkopcików okrągłych
5 plastrów ananasa w syropie
300 g jogurtu naturalnego
5 g żelatyny
20 ml wody
15 g cukru pudru
galaretka o smaku kiwi
400 ml gorącej wody
orzechy posiekane 100 g
czekolada mleczna 50g
Do przygotowania tych ciastek będziemy potrzebowali blachy do pieczenia muffinek
Przygotowanie:
Rozpuszczamy galaretke w 400 ml wody, mieszamy. Do blachy wkładamy papierki na muffinki, następnie układamy w każdej po 1 biszkopcie. Polewamy biszkopty dwoma łyżkami stołowymi.
Odstawiamy do lodówki na 10 min. W między czasie rozpuszczamy żelatyne w ciepłej (ale nie wrzącej) wodzie. Do oddzielnej miski wykładamy jogurt naturalny oraz cukier puder. Łączymy i dolewamy żelatynę; mieszamy do uzyskania masy. Następnie plastry ananasa kroimy w cieńsze plasterki a te natomiast na pół. Wyjmujemy blachę z lodówki i układamy na każdym biszkopcie po kawałku ananasa. Następnie wylewamy po dwie łyżki masy, posypujemy orzechami i czekoladą.
Odstawiamy do lodówki na 25 min.
Smacznego!
Ruda ;)
Dzisiejsza propozycja zrodziła się wczoraj, gdy na niedzielne popołudnie chciałam zrobić coś oryginalnego. Także zapraszam do wypróbowania przepisu, w szczególności, gdy pragnie zjeść się coś pysznego w krótkim czasie. Czas przygotowania nie wyniesie więcej niż 45 min.
Składniki (na 12 sztuk)
12 biszkopcików okrągłych
5 plastrów ananasa w syropie
300 g jogurtu naturalnego
5 g żelatyny
20 ml wody
15 g cukru pudru
galaretka o smaku kiwi
400 ml gorącej wody
orzechy posiekane 100 g
czekolada mleczna 50g
Do przygotowania tych ciastek będziemy potrzebowali blachy do pieczenia muffinek
Przygotowanie:
Rozpuszczamy galaretke w 400 ml wody, mieszamy. Do blachy wkładamy papierki na muffinki, następnie układamy w każdej po 1 biszkopcie. Polewamy biszkopty dwoma łyżkami stołowymi.
Odstawiamy do lodówki na 10 min. W między czasie rozpuszczamy żelatyne w ciepłej (ale nie wrzącej) wodzie. Do oddzielnej miski wykładamy jogurt naturalny oraz cukier puder. Łączymy i dolewamy żelatynę; mieszamy do uzyskania masy. Następnie plastry ananasa kroimy w cieńsze plasterki a te natomiast na pół. Wyjmujemy blachę z lodówki i układamy na każdym biszkopcie po kawałku ananasa. Następnie wylewamy po dwie łyżki masy, posypujemy orzechami i czekoladą.
Odstawiamy do lodówki na 25 min.
Ruda ;)
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam