Przejdź do głównej zawartości

Ciastka bez pieczenia

Czy ciastka zawsze muszą "odsiedzieć" swoje w piekarniku aby dało się je zjeść? Nie!
Dzisiejsza propozycja zrodziła się wczoraj, gdy na niedzielne popołudnie chciałam zrobić coś oryginalnego. Także zapraszam do wypróbowania przepisu, w szczególności, gdy pragnie zjeść się coś pysznego w krótkim czasie. Czas przygotowania nie wyniesie więcej niż 45 min.

Składniki (na 12 sztuk)
12 biszkopcików okrągłych
5 plastrów ananasa w syropie
300 g jogurtu naturalnego
5 g żelatyny
20 ml wody
15 g cukru pudru
galaretka o smaku kiwi
400 ml gorącej wody
orzechy posiekane 100 g
czekolada mleczna  50g

Do przygotowania tych ciastek będziemy potrzebowali blachy do pieczenia muffinek

Przygotowanie:
Rozpuszczamy galaretke w 400 ml wody, mieszamy. Do blachy wkładamy papierki na muffinki, następnie układamy w każdej po 1 biszkopcie. Polewamy biszkopty dwoma łyżkami stołowymi.

Odstawiamy do lodówki na 10 min. W między czasie rozpuszczamy żelatyne w ciepłej (ale nie wrzącej) wodzie. Do oddzielnej miski wykładamy jogurt naturalny oraz cukier puder. Łączymy i dolewamy żelatynę; mieszamy do uzyskania masy. Następnie plastry ananasa kroimy w cieńsze plasterki a te natomiast na pół. Wyjmujemy blachę z lodówki i układamy na każdym biszkopcie po kawałku ananasa. Następnie wylewamy po dwie łyżki masy, posypujemy orzechami i czekoladą.

Odstawiamy do lodówki na 25 min.

Smacznego!
Ruda ;)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D