Przejdź do głównej zawartości

placek po węgiersku

Dzisiejsza potrawa przypomina mi niedawną wycieczkę w okolice Częstochowy, ponieważ pierwszy raz jadłam tam placek po węgiersku. Spożywałam go też często gdy pracowałam na barze, więc prawdopodobnie stamtąd czerpię moją inspirację. Moja wersja jest nieco inna, różni się podaniem oraz mięsem, które użyłam do przygotowania posiłku. Placek po węgiersku można zastosować na kolacje, obiad oraz użyć jako przystawkę.

Składniki na 4 porcje:
placki ziemniaczane
800g ziemniaków
1 duża cebula
150g mąki pszennej
2 jajka
pieprz ziołowy
pieprz czarny
sól

sos węgierski:
łopatka wołowa 250g
1 duża czerwona papryka
1 pomidor i/lub 100g suszonych pomidorów
250g pieczarek
1 duża cebula
200 ml wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryczka chilli
1 łyżka octu winnego
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:
Placki:
ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy następnie ścieramy na maszynce elektrycznej (jeżeli robimy dla 2 osób można wykorzystać tarkę), następnie dodajemy jajka, sól, pieprz, mąkę. wszystko razem mieszamy do uzyskania masy i smażymy placki.
Sos węgierski:
łopatkę wołową kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na ciepły olej i dolewamy łyżkę octu winnego oraz 100 ml wody, dusimy na wolnym ogniu. W między czasie kroimy: paprykę, papryczkę chilli, pomidora, pieczarki (które wcześniej umyjemy) oraz cebulę. Gdy mieso zacznie być miekie wrzucamy: paprykę, cebulę, paprykę chilli, pieczarki i na końcu pomidora. Wszystko razem dusimy około 15 min, tak aby warzywa nam zmiękły. Dodajemy resztę wody oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy aż do momentu gdy sos zacznie nam gęstnieć. Doprawiamy i wyostrzamy sos przyprawami wymienionymi wyżej.
UWAGA! W przypadku gdy sos jest zbyt gęsty możemy dodać około 100 ml wody. W przypadku gdy sos jest zbyt rzadki możemy albo zagęścić go zawiesiną z mąki oraz wody lub dodać więcej koncentratu.


Pozdrawiam!
Córka Smoczycy :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D