Dzisiejsza potrawa przypomina mi niedawną wycieczkę w okolice Częstochowy, ponieważ pierwszy raz jadłam tam placek po węgiersku. Spożywałam go też często gdy pracowałam na barze, więc prawdopodobnie stamtąd czerpię moją inspirację. Moja wersja jest nieco inna, różni się podaniem oraz mięsem, które użyłam do przygotowania posiłku. Placek po węgiersku można zastosować na kolacje, obiad oraz użyć jako przystawkę.
Składniki na 4 porcje:
placki ziemniaczane
800g ziemniaków
1 duża cebula
150g mąki pszennej
2 jajka
pieprz ziołowy
pieprz czarny
sól
sos węgierski:
łopatka wołowa 250g
1 duża czerwona papryka
1 pomidor i/lub 100g suszonych pomidorów
250g pieczarek
1 duża cebula
200 ml wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryczka chilli
1 łyżka octu winnego
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Placki:
ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy następnie ścieramy na maszynce elektrycznej (jeżeli robimy dla 2 osób można wykorzystać tarkę), następnie dodajemy jajka, sól, pieprz, mąkę. wszystko razem mieszamy do uzyskania masy i smażymy placki.
Sos węgierski:
łopatkę wołową kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na ciepły olej i dolewamy łyżkę octu winnego oraz 100 ml wody, dusimy na wolnym ogniu. W między czasie kroimy: paprykę, papryczkę chilli, pomidora, pieczarki (które wcześniej umyjemy) oraz cebulę. Gdy mieso zacznie być miekie wrzucamy: paprykę, cebulę, paprykę chilli, pieczarki i na końcu pomidora. Wszystko razem dusimy około 15 min, tak aby warzywa nam zmiękły. Dodajemy resztę wody oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy aż do momentu gdy sos zacznie nam gęstnieć. Doprawiamy i wyostrzamy sos przyprawami wymienionymi wyżej.
UWAGA! W przypadku gdy sos jest zbyt gęsty możemy dodać około 100 ml wody. W przypadku gdy sos jest zbyt rzadki możemy albo zagęścić go zawiesiną z mąki oraz wody lub dodać więcej koncentratu.
Pozdrawiam!
Córka Smoczycy :)
Składniki na 4 porcje:
placki ziemniaczane
800g ziemniaków
1 duża cebula
150g mąki pszennej
2 jajka
pieprz ziołowy
pieprz czarny
sól
sos węgierski:
łopatka wołowa 250g
1 duża czerwona papryka
1 pomidor i/lub 100g suszonych pomidorów
250g pieczarek
1 duża cebula
200 ml wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryczka chilli
1 łyżka octu winnego
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Placki:
ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy następnie ścieramy na maszynce elektrycznej (jeżeli robimy dla 2 osób można wykorzystać tarkę), następnie dodajemy jajka, sól, pieprz, mąkę. wszystko razem mieszamy do uzyskania masy i smażymy placki.
Sos węgierski:
łopatkę wołową kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na ciepły olej i dolewamy łyżkę octu winnego oraz 100 ml wody, dusimy na wolnym ogniu. W między czasie kroimy: paprykę, papryczkę chilli, pomidora, pieczarki (które wcześniej umyjemy) oraz cebulę. Gdy mieso zacznie być miekie wrzucamy: paprykę, cebulę, paprykę chilli, pieczarki i na końcu pomidora. Wszystko razem dusimy około 15 min, tak aby warzywa nam zmiękły. Dodajemy resztę wody oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy aż do momentu gdy sos zacznie nam gęstnieć. Doprawiamy i wyostrzamy sos przyprawami wymienionymi wyżej.
UWAGA! W przypadku gdy sos jest zbyt gęsty możemy dodać około 100 ml wody. W przypadku gdy sos jest zbyt rzadki możemy albo zagęścić go zawiesiną z mąki oraz wody lub dodać więcej koncentratu.
Pozdrawiam!
Córka Smoczycy :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam