Cała moja rodzina uwielbia moje tarty na mące pszennej. Dzisiaj postanowiłam coś zmienić i zamiast mąki pszennej użyłam żytniej. Tarta, którą przygotowałam jest potrawą dietetyczną- duża porcja warzyw, kurczak gotowany z przyprawami zachęcą wszystkich do urozmaicenia diety, gdzie kusi także żytni spód. Możemy podawać w większych porcjach jako obiad, w mniejszych natomiast jako przystawkę lub przekąskę na towarzyskie spotkania.
Spód:
200g mąki żytniej typ 720 +50 g na podsypanie
125 g masła
szczypta soli
100g śmietany
1 jajko
Farsz:
1 średni brokuł
serek śmietankowy Bieluch (zawartość tłuszczu 14%)
250g piersi z kurczaka
1 pomidor
garść oliwek ( w zależności kto ile lubi)
zioła: bazylia, natka pietruszki, oregano
pieprz ziołowy, podlaska przyprawa do diety bezsolnej (można kupić na targu)
100 g sera zółtego twardego
Przygotowanie:
mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, następnie siekamy. Dodajemy szczyptę soli, następnie dodajemy śmietanę oraz jajko. Całość zagnieść. Wstawiamy do lodówki na 15 min.
W międzyczasie gotujemy różyczki brokuła.
UWAGA! Brokuł ugotuje się szybciej, jeżeli wrzucimy go na wrzącą wodę oraz gdy posolimy pod koniec gotowania.
Pierś z kurczaka myjemy, gotujemy. Do gotującej się wody wrzucamy zioła (wymienione wyżej)
Gdy brokuł oraz kurczak ugotują się, kroimy w kostkę. Pomidora oraz oliwki kroimy w plasterki.
Po 15 minutach wyjmujemy ciasto, wałkujemy, układamy w blaszcze do tarty (okrągłej), nakłuwamy (patrz zdjęcie) i pieczemy 15 min w 180 stopniach
Gdy ciasto będzie się piekło łączymy brokuł z serkiem, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem.
Jak ciasto się upiecze (nie wyłaczamy piekarnika) wykłądamy masę brokułową, kładziemy kurczaka, pomidora, oliwki. Całość posypujemy startym serem.
Całość piec 15 min.
Podawać z sosem czosnkowym bądź pomidorowym :)
Smacznego!
Córka Smoczycy! :)
Spód:
200g mąki żytniej typ 720 +50 g na podsypanie
125 g masła
szczypta soli
100g śmietany
1 jajko
Farsz:
1 średni brokuł
serek śmietankowy Bieluch (zawartość tłuszczu 14%)
250g piersi z kurczaka
1 pomidor
garść oliwek ( w zależności kto ile lubi)
zioła: bazylia, natka pietruszki, oregano
pieprz ziołowy, podlaska przyprawa do diety bezsolnej (można kupić na targu)
100 g sera zółtego twardego
Przygotowanie:
mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, następnie siekamy. Dodajemy szczyptę soli, następnie dodajemy śmietanę oraz jajko. Całość zagnieść. Wstawiamy do lodówki na 15 min.
W międzyczasie gotujemy różyczki brokuła.
UWAGA! Brokuł ugotuje się szybciej, jeżeli wrzucimy go na wrzącą wodę oraz gdy posolimy pod koniec gotowania.
Pierś z kurczaka myjemy, gotujemy. Do gotującej się wody wrzucamy zioła (wymienione wyżej)
Gdy brokuł oraz kurczak ugotują się, kroimy w kostkę. Pomidora oraz oliwki kroimy w plasterki.
Po 15 minutach wyjmujemy ciasto, wałkujemy, układamy w blaszcze do tarty (okrągłej), nakłuwamy (patrz zdjęcie) i pieczemy 15 min w 180 stopniach
Gdy ciasto będzie się piekło łączymy brokuł z serkiem, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem.
Jak ciasto się upiecze (nie wyłaczamy piekarnika) wykłądamy masę brokułową, kładziemy kurczaka, pomidora, oliwki. Całość posypujemy startym serem.
Całość piec 15 min.
Podawać z sosem czosnkowym bądź pomidorowym :)
Smacznego!
Córka Smoczycy! :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam