Przejdź do głównej zawartości

tarta żytnia z brokułem, kurczakiem i oliwkami

Cała moja rodzina uwielbia moje tarty na mące pszennej. Dzisiaj postanowiłam coś zmienić i zamiast mąki pszennej użyłam żytniej. Tarta, którą przygotowałam jest potrawą dietetyczną- duża porcja warzyw, kurczak gotowany z przyprawami zachęcą wszystkich do urozmaicenia diety, gdzie kusi także żytni spód. Możemy podawać w większych porcjach jako obiad, w mniejszych natomiast jako przystawkę lub przekąskę na towarzyskie spotkania.

Spód:
200g mąki żytniej typ 720 +50 g na podsypanie
125 g masła
szczypta soli
100g śmietany
1 jajko

Farsz:
1 średni brokuł
serek śmietankowy Bieluch (zawartość tłuszczu 14%)
250g piersi z kurczaka
1 pomidor
garść oliwek ( w zależności kto ile lubi)
zioła: bazylia, natka pietruszki, oregano
pieprz ziołowy, podlaska przyprawa do diety bezsolnej (można kupić na targu)
100 g sera zółtego twardego

Przygotowanie:
mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, następnie siekamy. Dodajemy szczyptę soli, następnie dodajemy śmietanę oraz jajko. Całość zagnieść. Wstawiamy do lodówki na 15 min.
W międzyczasie gotujemy różyczki brokuła.
UWAGA! Brokuł ugotuje się szybciej, jeżeli wrzucimy go na wrzącą wodę oraz gdy posolimy pod koniec gotowania.
Pierś z kurczaka myjemy, gotujemy. Do gotującej się wody wrzucamy zioła (wymienione wyżej)
Gdy brokuł oraz kurczak ugotują się, kroimy w kostkę. Pomidora oraz oliwki kroimy w plasterki.
Po 15 minutach wyjmujemy ciasto, wałkujemy, układamy w blaszcze do tarty (okrągłej), nakłuwamy (patrz zdjęcie) i pieczemy 15 min w 180 stopniach

Gdy ciasto będzie się piekło łączymy brokuł z serkiem, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem.
Jak ciasto się upiecze (nie wyłaczamy piekarnika) wykłądamy masę brokułową, kładziemy kurczaka, pomidora, oliwki. Całość posypujemy startym serem.
Całość piec 15 min.
Podawać z sosem czosnkowym bądź pomidorowym :)
Smacznego!


Córka Smoczycy! :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D