Święta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki.
Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami.
Każdego chwyta za podniebienie!
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny lub masła
2 żóltka
10 dag cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki śmietany
Masa czekoladowa:
pół szklanki wody
150 g margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
100 g mleka w proszku granulowanego
Przygotowanie :
Ciasto:
Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.
Całość pociachałam nożem.
Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.
Całość połączyłam w jedną całość.
Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.
Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy
około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)
Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)
piekłam je 15 min w temp 180 stopni
W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową:
Zagotowałam wodę, dodałam cukier i margarynę,
Gdy wszystko się rozpuściło dodałam kakao.
Mieszałam dopóki nie spływało po ściankach.
Odstawiłam do wystudzenia.
Gdy było letnie dodałam mleko
w proszku i wylałam na babeczki.
Smacznego!
Gute Apetit!
Ruda :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam