Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne babeczki

Święta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki.
Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami.
Każdego chwyta za podniebienie! 

Składniki:

Ciasto:

30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny lub masła 
2 żóltka
10 dag cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki śmietany
Masa czekoladowa: 
pół szklanki wody
150 g margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao 
100 g mleka w proszku granulowanego 

Przygotowanie :

Ciasto: 

Mąkę przesiałam, dodałam margarynę. 
Całość pociachałam nożem.
 Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę. 
Całość połączyłam w jedną całość. 
Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.
 Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy 
około 5 cm (zależy od foremek na babeczki) 
Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk) 
piekłam je 15 min w temp 180 stopni

W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową:
Zagotowałam wodę, dodałam cukier i margarynę, 
Gdy wszystko się rozpuściło dodałam kakao.
Mieszałam dopóki nie spływało po ściankach.
 Odstawiłam do wystudzenia.
Gdy było letnie dodałam mleko
 w proszku i wylałam na babeczki. 





Smacznego!
Gute Apetit!
Ruda :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D