Kolejne danie dla diety lekkostrawnej.
Pomysł zaczerpnęłam z lekcji technologii gastronomicznej.
Aczkolwiek trochę go udoskonaliłam.
Dodajemy natkę pietruszkę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz cytrynowy i pieprz czarny.
Całość mieszamy w jednolitą masę. Formujemy kuleczki o różnej wielkości.
W międzyczasie gotujemy wywar z pietruszki, marchewki i selera.
Gdy wywar będzie zagotowany odlewamy od niego 200 ml do oddzielnego garnka.
Do wywaru w większym garnku dodajemy uformowane kotlety i gotujemy je 30 min na wolnym ogniu.
W oddzielnym garnku przygotowujemy sos koperkowy.
Do szklanki dodajemy 30 g mąki i masło i ucieramy.
Do utartego masła i mąki dodajemy mleko i 2 łyżki wywaru.
Całość wlewamy do wywaru w małym garnku.
Dodajemy koperek. Gotujemy do zagotowania.
Całość można podawać z kaszą kuskus bądź ziemniakami.
Smacznego!
Ruda :)
P.s.
Zapraszam na fanpage
Pomysł zaczerpnęłam z lekcji technologii gastronomicznej.
Aczkolwiek trochę go udoskonaliłam.
Składniki na 2 porcje
- 500 g piersi z kurczaka
- bułka tarta 100 g
- jajko małe 1 szt
- zielona pietruszka 25 g
- pietruszka korzeń 50 g
- marchew 50 g
- seler korzeń 20 g
- sól morska, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
- koperek 50 g
- mleko 50 ml
- mąka pszenna 45 g
- masło 15 g
Przygotowanie:
Na początku kroimy pierś z kurczaka w drobne kawałeczki, następnie mielimy.Dodajemy natkę pietruszkę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz cytrynowy i pieprz czarny.
Całość mieszamy w jednolitą masę. Formujemy kuleczki o różnej wielkości.
W międzyczasie gotujemy wywar z pietruszki, marchewki i selera.
Gdy wywar będzie zagotowany odlewamy od niego 200 ml do oddzielnego garnka.
Do wywaru w większym garnku dodajemy uformowane kotlety i gotujemy je 30 min na wolnym ogniu.
W oddzielnym garnku przygotowujemy sos koperkowy.
Do szklanki dodajemy 30 g mąki i masło i ucieramy.
Do utartego masła i mąki dodajemy mleko i 2 łyżki wywaru.
Całość wlewamy do wywaru w małym garnku.
Dodajemy koperek. Gotujemy do zagotowania.
Całość można podawać z kaszą kuskus bądź ziemniakami.
Ruda :)
P.s.
Zapraszam na fanpage
Mniam, już je polubiłam :)
OdpowiedzUsuń