Przejdź do głównej zawartości

ciasto "Lion"

Święta, święta i po świętach.
W ten czas spożywamy licznie sałatki,
 ciasta, wędliny, pieczenie.
Moim ulubionym ciastem jest Lion, 
który dzisiaj Wam przedstawię.


Składniki:

  • 2 opakowania herbatników po 200 g
  • mascarpone 250 g
  • ricotta 250 g
  • kajmak puszka 400 g
  • śmietanka 30%
  • /zamiennie:
  • mleko 300 ml
  • śmietanka w proszku.
  • łyżeczka soku z cytryny
  • masło 100 g
  • baton lion 4 szt
  • orzechy włoskie mielone 100 g
  • ozdoby do posypania


Przygotowanie:
Na poczatku na blaszy układamy arkusz papieru do pieczenia.
Następnie rozkładamy na całej szerokości blachy herbatniki.
Przygotowujemy masę:
do misy miksera wkładamy serek mascarpone i serek ricotta.
później dodajemy kajmak z puszki.
W międzyczasie baton Lion rozdrabniamy na wiór, który dodajemy do misy miksera.
Potem dodajemy rozdrobnione orzechy.
Całość mieszamy około 10 min.
Wykładamy masę na herbatniki.
Po masie układamy kolejną warstwę herbatników.
Następnie albo ubijamy bitą śmiętanę ze śmietanki 30 % albo ubijamy sztuczną śmietanę z torebki (to zależy od funduszy). Ja osobiście wolę tańszą wersję :)
Po ubiciu bitej śmietany wykładamy ją równomiernie na herbatniki.
Całość posypujemy różnokolorowymi ozdobami :)






Smacznego!
Ruda :) 

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D