Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Jestem fanką tej zupy. Jadłam 3 razy w życiu, gdzie za trzecim razem przygotowałam ją sama.
Składniki na garnek ok 7 l
dynia świeża 2,5 kg
1/2 marchewki
1/2 pietruszki korzeń
1/10 selera
udko
suche liście magii oraz selera naciowego
1 kostka rosołowa drobiowa
śmietanka 30 % 300 ml
sól, sól morska, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy.
Przygotowanie:
Przygotowujemy wywar. Czynność ta została opisana dokładnie w tym poście -> klik
W międzyczasie kroimy dynie na pół, wyjmujemy pestki (można zasuszyć- dodatek do zupy bądź jako przekąska), obieramy dynie. Najlepiej zrobić to obieraczką :) Następnie kroimy w małe cząski i wrzucamy do wywaru. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Gdy wszystko będzie już miękkie, wyjmujemy warzywa, które następnie blenderujemy. Udko możemy odłożyć na oddzielny talerz i obrać, tak aby zostało samo mięsko, które możemy dodać do zupy. Jeżeli już zblenderujemy wszystkie warzywa dodajemy po chochli wywaru (w zależności od tego, jaką lubimy gęstość zupy). Na koniec przelewamy śmietankę do kubka, dodajemy dwie chochle zupy, mieszamy i zagęszczamy zupę.
Dodatkowo do zupy możemy podać groszki ptysiowe, bądź przyrządzić grzanki chlebowe.
Smacznego!
Ruda :)
Składniki na garnek ok 7 l
dynia świeża 2,5 kg
1/2 marchewki
1/2 pietruszki korzeń
1/10 selera
udko
suche liście magii oraz selera naciowego
1 kostka rosołowa drobiowa
sól, sól morska, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy.
Przygotowanie:
Przygotowujemy wywar. Czynność ta została opisana dokładnie w tym poście -> klik
W międzyczasie kroimy dynie na pół, wyjmujemy pestki (można zasuszyć- dodatek do zupy bądź jako przekąska), obieramy dynie. Najlepiej zrobić to obieraczką :) Następnie kroimy w małe cząski i wrzucamy do wywaru. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Gdy wszystko będzie już miękkie, wyjmujemy warzywa, które następnie blenderujemy. Udko możemy odłożyć na oddzielny talerz i obrać, tak aby zostało samo mięsko, które możemy dodać do zupy. Jeżeli już zblenderujemy wszystkie warzywa dodajemy po chochli wywaru (w zależności od tego, jaką lubimy gęstość zupy). Na koniec przelewamy śmietankę do kubka, dodajemy dwie chochle zupy, mieszamy i zagęszczamy zupę.
Dodatkowo do zupy możemy podać groszki ptysiowe, bądź przyrządzić grzanki chlebowe.
Smacznego!
Ruda :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam