Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z dyni

Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Jestem fanką tej zupy. Jadłam 3 razy w życiu, gdzie za trzecim razem przygotowałam ją sama.

Składniki na garnek ok 7 l
dynia świeża 2,5 kg
1/2 marchewki
1/2 pietruszki korzeń
1/10 selera
udko
suche liście magii oraz selera naciowego
1 kostka rosołowa drobiowa



śmietanka 30 % 300 ml
sól, sól morska, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy.

Przygotowanie:
Przygotowujemy wywar. Czynność ta została opisana dokładnie w tym poście -> klik
W międzyczasie kroimy dynie na pół, wyjmujemy pestki (można zasuszyć- dodatek do zupy bądź jako przekąska), obieramy dynie. Najlepiej zrobić to obieraczką :) Następnie kroimy w małe cząski i wrzucamy do wywaru. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Gdy wszystko będzie już miękkie, wyjmujemy warzywa, które następnie blenderujemy. Udko możemy odłożyć na oddzielny talerz i obrać, tak aby zostało samo mięsko, które możemy dodać do zupy. Jeżeli już zblenderujemy wszystkie warzywa dodajemy po chochli wywaru (w zależności od tego, jaką lubimy gęstość zupy). Na koniec przelewamy śmietankę do kubka, dodajemy dwie chochle zupy, mieszamy i zagęszczamy zupę.
Dodatkowo do zupy możemy podać groszki ptysiowe, bądź przyrządzić grzanki chlebowe.






Smacznego!
Ruda :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D