Jaki jest twój ulubiony smak dzieciństwa?
Następnie na brzegach nałożyłam marmoladę
Zwijamy ciasto wraz z nadzieniem do środka i formujemy rogaliki.
Mój to wszelkiego rodzaju ciasta, ciasteczka drożdżowe.
Dzisiaj przedstawiam Wam jeden z moich smakołyków.
Składniki (około 60 szt)
250 g mąki pszennej
50 g drożdży
170 g śmietany
1 żółtko
50 g drożdży
170 g śmietany
1 żółtko
100 g margaryny
cukier
marmolada twarda 330 g
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i siekamy razem z margaryną.
Śmietanę przekładamy do miseczki, wbijamy żółtko, cukrzymy, dodajemy drożdże. Wszystko razem mieszamy aż uzyskamy kremową śmietanę.
Śmietanę przekładamy do miseczki, wbijamy żółtko, cukrzymy, dodajemy drożdże. Wszystko razem mieszamy aż uzyskamy kremową śmietanę.
Mieszankę śmietany z drożdżami dodajemy do margaryny.
Zagniatamy.
Odcinamy jeden odcinek ciasta, a resztę chowamy pod ścierką, aby ciasto nam "urosło"
Wałkujemy w okrąg.
Dla ułatwienia możemy wykorzystać dużą miskę do wykrojenia koła.
Wałkujemy w okrąg.
Dla ułatwienia możemy wykorzystać dużą miskę do wykrojenia koła.
Następnie kroimy go albo na 12 albo 16 części, w zależności jak duże lubimy rogaliki.
Ja uwielbiam małe, więc pokroiłam ciasto na 16 :)
Następnie na brzegach nałożyłam marmoladę
Zwijamy ciasto wraz z nadzieniem do środka i formujemy rogaliki.
Całość układamy na blachy (na 1 blaszce mieści się około 18-20 sztuk)
Całość smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy około 18 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
W międzyczasie zapraszam na fanpage'a
Ruda! :)
A fuj! Słodycze są obrzydliwe!! 😉
OdpowiedzUsuńOoo. nie wiedziałam, że można w ten sposób robić trójkąty zawsze robiłam je w inny sposób. :) Ciasteczka przepyszne :)
OdpowiedzUsuń