Gdy tylko dotknie podniebienia, przepadniesz.
P.S. jak już tu jesteś, wejdź na fanpage'a i zostaw like'a
Bardzo smaczna, jedyna w swoim rodzaju...
...tarta serowo-czekoladowa.
Osobiście nazywam ją seroladą.
Składniki:
Spód tarty:
200 g mąki pszennej
100 g margaryny/ masła
50 g cukru trzcinowego
50 g śmietany 12 %
Nadzienie:
250 g serka mascarpone
250 g sera twarogowego chudego trzykrotnie mielonego
50 g cukru trzcinowego
100 g czekolady mlecznej
100 g migdałów
Polewa:
3 łyżki kakao
100 g margaryny
5 łyżek wody
szklanka cukru
Przygotowanie:
Spód:
Mąkę siekam wraz z margaryną. dodajemy cukier oraz śmietanę zagniatamy ciasto. wałkujemy i układamy na formie do tarty. Przekuwamy całe ciasto widelcem.
Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 min, bądź do zarumienienia.
Nadzienie:
Do misy do miksera wykładam ser mascarpone oraz ser biały twarogowy, dodaje cukier, migdały i startą czekoladę. wszystko miksujemy do jednolitej masy.
Po upieczeniu się spodu wykładamy nadzienie i zapiekamy około 20 min w 180 stopniach.
Polewa czekoladowa:
Wodę podgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier oraz margarynę. Po rozpuszczeniu się margaryny dodajemy kakao. Polewa będzie gotowa wtedy, gdy będzie spływać po ściankach naczynia.
Uwaga!
Jeżeli polewa jest zbyt rzadka dodajemy po troszeczku mąki ziemniaczanej do zagęszczenia polewy.
Gdy polewa będzie delikatnie przestudzona polewamy tartę.
Smacznego!
Ruda!
P.S. jak już tu jesteś, wejdź na fanpage'a i zostaw like'a
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam