Przejdź do głównej zawartości

Tarta na słodko

Gdy tylko dotknie podniebienia, przepadniesz. 
Bardzo smaczna, jedyna w swoim rodzaju...

...tarta serowo-czekoladowa. 

Osobiście nazywam ją seroladą. 

Składniki: 

Spód tarty: 
200 g mąki pszennej
100 g margaryny/ masła
50 g cukru trzcinowego 
50 g śmietany 12 % 

Nadzienie: 
250 g serka mascarpone
250 g sera twarogowego chudego trzykrotnie mielonego 
50 g cukru trzcinowego 
100 g czekolady mlecznej 
100 g migdałów 

Polewa: 
3 łyżki kakao
100 g margaryny
5 łyżek wody 
szklanka cukru 

Przygotowanie: 

Spód: 

Mąkę siekam wraz z margaryną. dodajemy cukier oraz śmietanę zagniatamy ciasto. wałkujemy i układamy na formie do tarty. Przekuwamy całe ciasto widelcem. 
Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 min, bądź do zarumienienia. 

Nadzienie: 

Do misy do miksera wykładam ser mascarpone oraz ser biały twarogowy, dodaje cukier, migdały i startą czekoladę. wszystko miksujemy do jednolitej masy. 
Po upieczeniu się spodu wykładamy nadzienie i zapiekamy około 20 min w 180 stopniach. 

Polewa czekoladowa: 

Wodę podgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier oraz margarynę. Po rozpuszczeniu się margaryny dodajemy kakao. Polewa będzie gotowa wtedy, gdy będzie spływać po ściankach naczynia.
Uwaga! 
Jeżeli polewa jest zbyt rzadka dodajemy po troszeczku mąki ziemniaczanej do zagęszczenia polewy. 

Gdy polewa będzie delikatnie przestudzona polewamy tartę.  


Smacznego! 
Ruda! 


P.S. jak już tu jesteś, wejdź na fanpage'a i zostaw like'a 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D