Przejdź do głównej zawartości

Trójkąty drożdżowe z serem białym, pieczarkami i wędliną

Dzień dobry!
Dawno nic nie piekłam, dlatego dzisiaj przygotowałam, po wielkich prośbach mojej mamy, trójkąty drożdżowe z pieczarkami, serem białym oraz wędliną. Możemy wykorzystać je jako przystawkę, przekąskę lub obiad. Czas przygotowania około 2 h

Składniki: na 27 sztuk
250 g sera białego chudego potrójnie mielonego
50 g sera żółtego
500 g pieczarek
100 g wędliny drobiowej
1/4 średniej cebuli
zioła: oregano, bazylia
pieprz, sól, sól morska
300 g mąki pszennej
150 g śmietany
50 g drożdży
masło 10 g
Przygotowanie: 

Farsz
Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce, obgotowujemy, odcedzamy, studzimy. Wędlinę oraz cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy do pieczarek. Ser żółty ścieramy na cienkich oczkach i dodajemy do pieczarek. Wszystko łączymy razem z serem białym, doprawiamy do smaku.


Ciasto:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, solimy. W misce łączymy śmietanę z drożdżami, mieszamy dopóki, dopóty nie będzie grudek. Śmietanę wraz z drożdżami dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Po 15 minutach wałkujemy i formujemy kwadraty.
Na kwadratach układamy 1 łyzkę stołową farszu. Składamy do rogu i łączymy boki.











Po uformowaniu trójkątów, rozpuszczamy masło i smarujemy wierzch, po czym posypujemy oregano



Pieczemy 15 min w 180 stopniach.




Smacznego!
Ruda :) 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D