Dzień dobry!
Dawno nic nie piekłam, dlatego dzisiaj przygotowałam, po wielkich prośbach mojej mamy, trójkąty drożdżowe z pieczarkami, serem białym oraz wędliną. Możemy wykorzystać je jako przystawkę, przekąskę lub obiad. Czas przygotowania około 2 h
Składniki: na 27 sztuk
250 g sera białego chudego potrójnie mielonego
50 g sera żółtego
500 g pieczarek
100 g wędliny drobiowej
1/4 średniej cebuli
zioła: oregano, bazylia
pieprz, sól, sól morska
300 g mąki pszennej
150 g śmietany
50 g drożdży
masło 10 g
Przygotowanie:
Farsz
Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce, obgotowujemy, odcedzamy, studzimy. Wędlinę oraz cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy do pieczarek. Ser żółty ścieramy na cienkich oczkach i dodajemy do pieczarek. Wszystko łączymy razem z serem białym, doprawiamy do smaku.
Ciasto:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, solimy. W misce łączymy śmietanę z drożdżami, mieszamy dopóki, dopóty nie będzie grudek. Śmietanę wraz z drożdżami dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Po 15 minutach wałkujemy i formujemy kwadraty.
Na kwadratach układamy 1 łyzkę stołową farszu. Składamy do rogu i łączymy boki.
Po uformowaniu trójkątów, rozpuszczamy masło i smarujemy wierzch, po czym posypujemy oregano
Pieczemy 15 min w 180 stopniach.
Dawno nic nie piekłam, dlatego dzisiaj przygotowałam, po wielkich prośbach mojej mamy, trójkąty drożdżowe z pieczarkami, serem białym oraz wędliną. Możemy wykorzystać je jako przystawkę, przekąskę lub obiad. Czas przygotowania około 2 h
Składniki: na 27 sztuk
250 g sera białego chudego potrójnie mielonego
50 g sera żółtego
500 g pieczarek
100 g wędliny drobiowej
1/4 średniej cebuli
zioła: oregano, bazylia
pieprz, sól, sól morska
300 g mąki pszennej
150 g śmietany
50 g drożdży
masło 10 g
Przygotowanie:
Farsz
Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce, obgotowujemy, odcedzamy, studzimy. Wędlinę oraz cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy do pieczarek. Ser żółty ścieramy na cienkich oczkach i dodajemy do pieczarek. Wszystko łączymy razem z serem białym, doprawiamy do smaku.
Ciasto:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, solimy. W misce łączymy śmietanę z drożdżami, mieszamy dopóki, dopóty nie będzie grudek. Śmietanę wraz z drożdżami dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Po 15 minutach wałkujemy i formujemy kwadraty.
Na kwadratach układamy 1 łyzkę stołową farszu. Składamy do rogu i łączymy boki.
Pieczemy 15 min w 180 stopniach.
Smacznego!
Ruda :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam