Dawno nie piekłam, ale znalazłam czas, aby na czas długiego weekendu podrzucić Wam dobry, prosty przepis na szarlotkę! W końcu udało się!
Bardzo krucha, smaczna szarlotka idealna na jesienną chandrę, spotkanie ze znajomymi, imieniny.
Wypróbuj,a nie pożałujesz:
Składniki
500 g mąki pszennej typ 450
200 g masła
100 g margaryny
500 g mąki pszennej typ 450
200 g masła
100 g margaryny
3 łyżki śmietany 12 %
150 g cukru (do ciasta)
150 g cukru (do ciasta)
3 łyżki cukru waniliowego
2 łyzki proszku do pieczenia
4 żółtka
4 żółtka
2 kg jabłek średnio słodkich
100 g cukru (do jabłek)
4 łyżeczki cynamonu
4 białka
100 g cukru (do jabłek)
4 łyżeczki cynamonu
4 białka
Przygotowanie:
Przygotowanie szarlotki zaczynamy od obrania i starcia jabłek. Następnie odstawiamy na około 30 min, tak aby puściły sok. Po upływie tego czasu odcedzamy jabłka, dodajemy cukier i cynamon. Zabieramy się do przygotowania ciasta.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatamy ciasto.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatamy ciasto.
Po przekrojeniu, ciasto powinno wyglądać podobnie jak to na zdjęciu ( zawiera wtedy bąbelki powietrza, które nadają naturalnej puszystości.
Ciasto kroimy na jedną mniejszą część, którą wkładamy do zamrażalnika. W między czasie ubijamy pianę z białek. Większą część wałkujemy, wkładamy do blachy, podpiekamy około 20 min w temperaturze 180 stopni.
Po podpieczeniu wykładamy na ciasto jabłka, następnie pianę z białek i ścieramy ciasto z zamrażalnika na piane.
Ciasto pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie zapraszam na fanpage'a
Smacznego, Ruda! :)
Ciasto kroimy na jedną mniejszą część, którą wkładamy do zamrażalnika. W między czasie ubijamy pianę z białek. Większą część wałkujemy, wkładamy do blachy, podpiekamy około 20 min w temperaturze 180 stopni.
Po podpieczeniu wykładamy na ciasto jabłka, następnie pianę z białek i ścieramy ciasto z zamrażalnika na piane.
W międzyczasie zapraszam na fanpage'a
Smacznego, Ruda! :)
Dzisiaj zrobię i pochwalę się zdjęciem jak wyszła ;)
OdpowiedzUsuńPochwal się zdjęciem tutaj oraz na fanpage'u :)
UsuńNie wyrobiłam się wczoraj i upiekłam szarlotkę dziś. Oczywiście nie wyszła jak Twoja, bo nie miałam odpowiedniej ilości wszystkich składników, ale jest ok ;) nie umiem tu wstawić zdjęcia. Pójdzie na fanpage ;)
OdpowiedzUsuń