Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka a'la królewska

Dawno nie piekłam, ale znalazłam czas, aby na czas długiego weekendu podrzucić Wam dobry, prosty przepis na szarlotkę! W końcu udało się! 
Bardzo krucha, smaczna szarlotka idealna na jesienną chandrę, spotkanie ze znajomymi, imieniny.
Wypróbuj,a nie pożałujesz: 

Składniki
500 g mąki pszennej typ 450
200 g masła
100 g margaryny
3 łyżki śmietany 12 %
150 g cukru (do ciasta)
3 łyżki cukru waniliowego 
2 łyzki proszku do pieczenia
4 żółtka
2 kg jabłek średnio słodkich
100 g cukru (do jabłek)
4 łyżeczki cynamonu
4 białka
Przygotowanie:
Przygotowanie szarlotki zaczynamy od obrania i starcia jabłek. Następnie odstawiamy na około 30 min, tak aby puściły sok. Po upływie tego czasu odcedzamy jabłka, dodajemy cukier i cynamon. Zabieramy się do przygotowania ciasta.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatamy ciasto. 
Po przekrojeniu, ciasto powinno wyglądać podobnie jak to na zdjęciu ( zawiera wtedy bąbelki powietrza, które nadają naturalnej puszystości.

Ciasto kroimy na jedną mniejszą część, którą wkładamy do zamrażalnika. W między czasie ubijamy pianę z białek. Większą część wałkujemy, wkładamy do blachy, podpiekamy około 20 min w temperaturze 180 stopni.
Po podpieczeniu wykładamy na ciasto jabłka, następnie pianę z białek i ścieramy ciasto z zamrażalnika na piane.
 




 Ciasto pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni.




W międzyczasie zapraszam na fanpage'a

Smacznego, Ruda! :)

Komentarze

  1. Dzisiaj zrobię i pochwalę się zdjęciem jak wyszła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wyrobiłam się wczoraj i upiekłam szarlotkę dziś. Oczywiście nie wyszła jak Twoja, bo nie miałam odpowiedniej ilości wszystkich składników, ale jest ok ;) nie umiem tu wstawić zdjęcia. Pójdzie na fanpage ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D