Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z tuńczykiem i brokułem


Jako, iż zaczęłam studia, a robienie zwykłych kanapek mnie się znudziło, 
zapragnęłam zrobić swoja ulubioną sałatkę, dodając do niej ulubione warzywo! 

Smak rewelacyjny, bogactwo witamin oraz energia na cały dzień! 

Składniki na około 600 g sałatki 
3 jajka
tuńczyk w wodzie 170 g
brokuł 100 g
1/2 puszki kukurydzy
1/2 cebuli czerwonej
1/2 jabłka
ser żółty 150 g
olej lniany 3-4 łyżki
sól morska, pieprz, cukier trzcinowy/biały

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu kroimy w kostkę.
Aby łatwiej było obrać jajka, pod koniec gotowania wsyp pół łyżki soli kuchennej.
Następnie jabłka oraz cebule obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
Tuńczyka delikatnie odcedzamy, tak aby nie wylać całej zawartości wody.
Brokuła gotujemy, kroimy w kostkę.
Ser żółty można zetrzeć na tarce, bądź także pokroić w kostkę.
Gdy wszystkie składniki będą pokrojone, polewamy olejem, doprawiamy i zajadamy!



Uwaga! Jeżeli ktoś uwielbia czosnek, można także przyrządzić do polania sos czosnkowy, tylko trzeba pamiętać, aby nie dodawać go dużo, aby sałatka nie "płynęła" 

W międzyczasie  zapraszam do zapoznania się z profilem fejsbukowym, klikając tutaj -> fanpage

Smacznego!
Gute Apetit!
Ruda! :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D