Przejdź do głównej zawartości

"szybki" chleb

Na pierwszy plan po tak długiej przerwie leci domowy chleb. 
Każdy jest go w stanie zrobić, zawsze wychodzi.
Czas przygotowania ok 2 godziny wraz z pieczeniem! 
A smak mmm... PYCHA! 

Składniki:
- około 500 g mąki (do wyboru: pszenna, żytnia, graham)
- 50 g drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
- łyżka soli
- nasiona (słonecznik, dynia) w zależności od preferencji.
- ciepła woda - 1-2 szklanki
- 1 łyżeczka oleju lub oliwy

Przygotowanie: 
do ciepłego mleka (ok 25 stopni- jak sprawdzić? metoda na paluszek lub nadgarstek, ja wybieram zawsze nadgarstek. Łyżeczką wylewam delikatnie kilka kropli na nadgarstek, jeśli nie parzy ale jest ciepłe) - możemy dodać cukier, a po jego rozpuszczeniu drożdże. odstawiamy na jakieś 5-10 min, tak aby drożdże "wypłynęły"
Do większej miski wsypuje: mąkę, nasiona i sól- mieszamy. Następnie wlewamy mleko z drożdżami. Aby wszystko nam się udało dodajemy po woli wody. I tak do uzyskania w miarę gładkiej masy.
UWAGA! Jeśli dalej nie połączą nam się wszystkie składniki dodajemy dalej wody.
Po uzyskaniu masy wkładamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Po wyłożeniu rozprowadzamy na wierzchu delikatnie łyżkę oleju lub oliwy.
Opcjonalnie: posyp po wierchu nasionami słonecznika.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i pieczemy około 45 minut.
Wyłączamy piekarnik i zostawiamy chlebek na ok 10 min w ciepłym piekarniku.
Do dzieła! 


P.S. Na wasze zdjęcia czekamy pod postem na FB

Zespół
Smaki Rudej

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D