Przejdź do głównej zawartości

"Nasz" smażony makaron

Nazwa wymyślona przeze mnie i mojego męża.
Po raz pierwszy to właśnie on przygotował go dla mnie.
Miałam okres w życiu, gdzie jedzenie makaronu nie wchodziło w grę.
Do tej pory do zupy pomidorowej czy rosołu dokładam mała ilość makaronu.
Ale gdy po świętach zostaje w lodówce jakaś jego część od razu przychodzi mi na myśl zrobienie "naszego" makaronu.
Smak istna poezja.

Składniki: 
- 250 g makaronu typu świderki lub farfalle
- 200 g szynki pieczonej (może być również boczek)
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 50 g pestek z dyni
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego
- oregano, bazylia, sól, pieprz do smaku
- papryka świeża

Przygotowanie 

Makaron gotujemy do miękkości.  Podsmażamy na smalcu lub oleju, tak aby makaron delikatnie nam się przypiekł.
Szynkę lub inne mięsko kroimy w średnią kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy pestki z dyni i kukurydzę. Całość smażymy ok 5 min. Dodajemy makaron. Znowu podsmażamy. Następnie wsypujemy oregano, bazylię, pieprz i sól. Mieszamy.
Do oddzielnej miski wbijamy dwa jajka i lekko je mieszamy. Wylewamy całość na patelnię i posypujemy serem żółtym. Całość mieszamy i co chwilkę mieszając smażymy około 5- 10 minut, w zależności czy lubimy wysmażony makaron :)
Wykładamy na talerz i posypujemy świeżą papryką pokrojoną w kostkę :)

Smacznego!

Zespół Smaki Rudej!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D