Nazwa wymyślona przeze mnie i mojego męża.
Po raz pierwszy to właśnie on przygotował go dla mnie.
Miałam okres w życiu, gdzie jedzenie makaronu nie wchodziło w grę.
Do tej pory do zupy pomidorowej czy rosołu dokładam mała ilość makaronu.
Ale gdy po świętach zostaje w lodówce jakaś jego część od razu przychodzi mi na myśl zrobienie "naszego" makaronu.
Smak istna poezja.
Składniki:
- 250 g makaronu typu świderki lub farfalle
- 200 g szynki pieczonej (może być również boczek)
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 50 g pestek z dyni
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego
- oregano, bazylia, sól, pieprz do smaku
- papryka świeża
Przygotowanie
Makaron gotujemy do miękkości. Podsmażamy na smalcu lub oleju, tak aby makaron delikatnie nam się przypiekł.
Szynkę lub inne mięsko kroimy w średnią kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy pestki z dyni i kukurydzę. Całość smażymy ok 5 min. Dodajemy makaron. Znowu podsmażamy. Następnie wsypujemy oregano, bazylię, pieprz i sól. Mieszamy.
Do oddzielnej miski wbijamy dwa jajka i lekko je mieszamy. Wylewamy całość na patelnię i posypujemy serem żółtym. Całość mieszamy i co chwilkę mieszając smażymy około 5- 10 minut, w zależności czy lubimy wysmażony makaron :)
Wykładamy na talerz i posypujemy świeżą papryką pokrojoną w kostkę :)
Smacznego!
Zespół Smaki Rudej!
Po raz pierwszy to właśnie on przygotował go dla mnie.
Miałam okres w życiu, gdzie jedzenie makaronu nie wchodziło w grę.
Do tej pory do zupy pomidorowej czy rosołu dokładam mała ilość makaronu.
Ale gdy po świętach zostaje w lodówce jakaś jego część od razu przychodzi mi na myśl zrobienie "naszego" makaronu.
Smak istna poezja.
Składniki:
- 250 g makaronu typu świderki lub farfalle
- 200 g szynki pieczonej (może być również boczek)
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 50 g pestek z dyni
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego
- oregano, bazylia, sól, pieprz do smaku
- papryka świeża
Przygotowanie
Makaron gotujemy do miękkości. Podsmażamy na smalcu lub oleju, tak aby makaron delikatnie nam się przypiekł.
Szynkę lub inne mięsko kroimy w średnią kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy pestki z dyni i kukurydzę. Całość smażymy ok 5 min. Dodajemy makaron. Znowu podsmażamy. Następnie wsypujemy oregano, bazylię, pieprz i sól. Mieszamy.
Do oddzielnej miski wbijamy dwa jajka i lekko je mieszamy. Wylewamy całość na patelnię i posypujemy serem żółtym. Całość mieszamy i co chwilkę mieszając smażymy około 5- 10 minut, w zależności czy lubimy wysmażony makaron :)
Wykładamy na talerz i posypujemy świeżą papryką pokrojoną w kostkę :)
Smacznego!
Zespół Smaki Rudej!
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam