Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka makaronowa

Wyczarować coś z niczego, to jeden z najprostszych przepisów na obiad.
Ja tak zrobiłam z zapiekanką makaronowa. 
Przygotowałam ja  w niecałą godzinę + czas pieczenia
Spróbujesz?

Składniki:
500 g makaronu nitki 
400 g brokuła ugotowanego 
300 g piersi z kurczaka
350 ml mleka
4 łyżki masła
4 łyżki mąki 
1/2 pomidora bez skóry 
ser żółty do posypania
gałka muszkatołowa
sól
natka pietruszki

Przygotowanie: 
Makaron i brokuł gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kurczaka kroimy w plastry, posypujemy natką pietruszki i oprószamy solą
 i grillujemy około 2-3 min z każdej strony
Po ostygnięciu kroimy w kostkę. To samo robimy z brokułem
Do naczynia żaroodpornego układamy kolejno makaron, brokuł i kurczak.
Przygotowujemy sos a'la beszamelowy:
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Całość smażymy około 2 min. 
Dodajemy mleko. 
Gdy sos będzie gęsty dodajemy gałkę muszkatołową i sól. 
Polewamy makaron, brokuł i kurczak. 
Układamy następne warstwy. 
Na koniec układamy pomidora pokrojonego w plasterki i posypujemy serem żółtym. 
Smacznego! 



Komentarze

  1. Zapiekanki to świetny pomysł na małe "porządki" w lodówce :), wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D