No to HEJ!
Z racji niedawnego pobytu w Tatrach, przywiozłam ze sobą pyszne oscypki.
Postanowiłam połączyć mój największy sukces w kuchni - tartę z oscypkiem.
Efekt?
Spróbujcie i oceńcie sami.
Składniki :
ciasto:
farsz:
Przygotowanie:
Mąkę siekamy razem z margaryną, sypiemy szczyptę soli i dodajemy śmietanę.
Zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na około 1 h
Gdy ciasto będzie się chłodzić przygotowujemy farsz.
Szpinak dusimy aż cała woda się wyparuje.
Przyprawy mieszamy ze sobą za pomocą moździerza.
Pierś z kurczaka kroimy w plasterki i obsypujemy z obydwu stron mieszanką przypraw, którą przygotowaliśmy wcześniej.
Następnie grillujemy. Gdy kurczak nam ostygnie kroimy w kosteczkę.
Pomidora i oscypek kroimy w plasterki.
Po upływie godziny wyjmujemy ciasto, wałkujemy i układamy w formie do tarty.
Podpiekamy 15 min w temp 180 stopni.
Gdy spód się
upiecze, układamy na niego kolejno szpinak, kurczaka, pomidory, oscypek.
Całość możemy posypać ziołami prowansalskimi.
Smacznego!
Ruda :)
Z racji niedawnego pobytu w Tatrach, przywiozłam ze sobą pyszne oscypki.
Postanowiłam połączyć mój największy sukces w kuchni - tartę z oscypkiem.
Efekt?
Spróbujcie i oceńcie sami.
Składniki :
ciasto:
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g margaryny bądź masła
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
farsz:
- szpinak mrożony rozdrobniony 400 g
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1/2 pomidora
- oscypek duży ok 400 g
- przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, kolendra, imbir, liść lubczyku
Przygotowanie:
Mąkę siekamy razem z margaryną, sypiemy szczyptę soli i dodajemy śmietanę.
Zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na około 1 h
Gdy ciasto będzie się chłodzić przygotowujemy farsz.
Szpinak dusimy aż cała woda się wyparuje.
Przyprawy mieszamy ze sobą za pomocą moździerza.
Następnie grillujemy. Gdy kurczak nam ostygnie kroimy w kosteczkę.
Pomidora i oscypek kroimy w plasterki.
Po upływie godziny wyjmujemy ciasto, wałkujemy i układamy w formie do tarty.
Podpiekamy 15 min w temp 180 stopni.
Gdy spód się
upiecze, układamy na niego kolejno szpinak, kurczaka, pomidory, oscypek.
Całość możemy posypać ziołami prowansalskimi.
Smacznego!
Ruda :)
Uwielbiam oscypki, danie na pewno by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuń