Przejdź do głównej zawartości

tarta jabłkowa a'la szarlotka

Pierwszy raz wykorzystałam jabłka w tarcie. 
Druga w życiu tarta na słodko. 
Wyszła- o niebo lepiej niż szarlotka a'la królewska.
Skąd wziął się pomysł? 
Przeglądając przepisy zebrane z różnych gazetek zawsze trafiam na "coś" z wykorzystaniem jabłek.
Dlaczego więc i nie wykorzystać ich w moich przepisach? 
Dzisiejsza odpowiedź : 

Składniki :

         ciasto:

  • 40 g masła
  • 60 g margaryny 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżka śmietany
  • łyżka cukru 
  • 1 szczypta soli 


         nadzienie: 

  • 5-6 jabłek 
  • 4 białka 
  • 2 łyzki cynamonu 
  • 2 łyżki cukru 


Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto kruche: 
mąkę przesiewamy, która następnie siekamy z masłem i margaryną. dodajemy żółtka, sól, cukier i śmietanę zagniatamy. 
Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 h (jeżeli mamy mniej czasu może być na 30 min) 

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce.
Dodajemy cynamon i cukier.
Odstawiamy na 15 min 

W międzyczasie ubijamy białka w sztywną pianę dodając szczyptę soli 
Gdy ciasto będzie schłodzone odkrawamy około 15 % 
 a resztę wałkujemy w formę tarty. 
15% ciasta kroimy w paseczki około 1-1,5 cm 

Podpiekamy 10 min w temp. 200 stopni 
W tym czasie wyciskamy jabłka. 
Po podpieczeniu spodu wykładamy jabłka równomiernie,
następnie wykładamy pianę z białek i układamy na białkach paseczki ciasta w tzw kratkę. 

Całość pieczemy 35 min w temp 200 stopni 





Smacznego!  
Ruda! :) 

Komentarze

  1. Miałam okazję spróbować - pyszna, delikatna w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie takie ciasta- domowe, najlepsze :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D