W Polsce powoli zaciera się tradycja,
związana z naszą religią, dotycząca nie jedzenia
mięsa w piątek.
mięsa w piątek.
Dzisiejszym postem chciałabym zwrócić uwagę,
że możemy stosować zamienniki w naszych potrawach,
które jemy na co dzień.
Czas wykonania: 30 min
Składniki na 4 porcje
- kawałki tuńczyka w sosie własnym 300 g
- koncentrat pomidorowy 200 g
- cebula czerwona 100 g
- cebula biała 50 g
- czosnek 4 ząbki
- woda 70-100 ml
- pomidory suszone w zalewie 30 g
- bazylia, zioła prowansalskie, sól morska, pieprz czarny, pieprz cytrynowy
- parmezan do posypania
- olej
- makaron typu spaghetti 500 g
Przygotowanie:
Cebulę czerwoną i białą kroimy w drobną kostkę,podsmażamy. Dodajemy sól morską, pieprz, pieprz cytrynowy, bazylię i zioła prowansalskie
Czosnek kroimy w drobne paseczki, następnie dodajemy go do smażącej się cebuli.
Pomidory suszone kroimy w paseczki i także dodajemy do cebuli i czosnku.
Dodajemy tuńczyka, którego podlewamy wodą. Dusimy całość 10 min.
Zagęszczamy dodając koncentrat pomidorowy.
Dusimy kolejne 10 min
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu
Całość posypujemy parmezanem
Smacznego!
Gute Apetit!
Córka Smoczycy :)
P.s.
Jeżeli podoba się Tobie wpis, bądź widzisz inne urozmaicenia, które zastosowałbyś w tym daniu, proszę, zostaw swoją opinię :)
Zapraszam na :
instagram smaki.rudej
Propozycja z tuńczykiem zamiast mielonego brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuń