Ryżotto
Nazwa wymyślona przeze mnie na poczekaniu w ramach odpowiedzi jednej z harcerek, którym wtedy gotowałam na obozie w 2014 roku.
Jest to połączenie ryżu z różnymi składnikami, między innymi z pomidorem, papryką, cebulą, mięsem bądź także z tuńczykiem.
Dzisiejsza wersja będzie daniem bezmięsnym, bogatym w różne składniki mineralne.
Składniki na 2 porcje:
ryż naturalny brązowy 1 torebka 100g (po ugotowaniu ok 250g)
tuńczyk w oleju w puszce ok 135 g
1/2 cebuli czerwonej
1/2 średniego pomidora
1 łyżka koncentratu
pieprz, sól morska, bazylia do smaku
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z zaleceniami ukazanymi w opisie półproduktu.
Cebulę oraz pomidora pokroić w drobną kostkę.
Tuńczyka wyłożyć do miseczki i połączyć z pomidorem i cebulą. doprawić do smaku; dodać koncentrat oraz ryż.
Ruda! :)
Znajdź mnie na fb! -> fanpage
W takiej wersji tuńczyka jeszcze nie jadałam, ale z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuń