Mój smak dzieciństwa to właśnie domowa pizza.
Wypiekana z rana w sobotę bądź w niedziele przez ukochaną Mamę.
Mimo iż mój przepis różni się od przepisu mojej mamy to jednak smak jest prawie taki sam(składniki takie same, sposób wykonania inny)
Spróbujcie sami :)
Składniki:
ciasto (3 blaszki)
500 g mąki pszennej
50 g drożdzy
200 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
sól
podkład:
passata pomidorowa z ziołami w butelce (IDEALNA DO PIZZY)
farsz:
pieczarki 300 g
ser żółty tarty 400 g
wędlina w kostkę 300 g
pieczarki
cebula
oraz inne składniki które lubicie na pizzy
Przygotowanie:
Zagrzej mleko, wsyp cukier, zamieszaj. Gdy mleko będzie ciepłe (NIE ZAGOTUJ) dodaj drożdże.
Odstaw do wyrośnięcia.
W między czasie możemy umyć i pokroić w plasterki pieczarki, cebulę oraz paprykę.
Jak drożdże nam wyrosną wsypujemy do miski mąkę, wczesniej przesianą. Dodajemy sól. mieszamy z olejem i drożdżami z mlekiem. Zagniatamy ciasto.
Zostawiamy do wyrośniecia na około pól godziny.
Zagniatamy jeszcze raz.
Odcinamy jedną część ( w zależności od wielkości blachy) i wałkujemy.
Smarujemy ciasto passatą pomidorową, dajemy ser, pieczarki, wędlinę, paprykę etc. całość możemy jeszcze raz delikatnie posypać serem.
Pieczemy około 20 min w temp 180 stopni.
Smacznego!
Ruda!
Wypiekana z rana w sobotę bądź w niedziele przez ukochaną Mamę.
Mimo iż mój przepis różni się od przepisu mojej mamy to jednak smak jest prawie taki sam(składniki takie same, sposób wykonania inny)
Spróbujcie sami :)
Składniki:
ciasto (3 blaszki)
500 g mąki pszennej
50 g drożdzy
200 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
sól
podkład:
passata pomidorowa z ziołami w butelce (IDEALNA DO PIZZY)
farsz:
pieczarki 300 g
ser żółty tarty 400 g
wędlina w kostkę 300 g
pieczarki
cebula
oraz inne składniki które lubicie na pizzy
Przygotowanie:
Zagrzej mleko, wsyp cukier, zamieszaj. Gdy mleko będzie ciepłe (NIE ZAGOTUJ) dodaj drożdże.
Odstaw do wyrośnięcia.
W między czasie możemy umyć i pokroić w plasterki pieczarki, cebulę oraz paprykę.
Jak drożdże nam wyrosną wsypujemy do miski mąkę, wczesniej przesianą. Dodajemy sól. mieszamy z olejem i drożdżami z mlekiem. Zagniatamy ciasto.
Zostawiamy do wyrośniecia na około pól godziny.
Zagniatamy jeszcze raz.
Odcinamy jedną część ( w zależności od wielkości blachy) i wałkujemy.
Smarujemy ciasto passatą pomidorową, dajemy ser, pieczarki, wędlinę, paprykę etc. całość możemy jeszcze raz delikatnie posypać serem.
Pieczemy około 20 min w temp 180 stopni.
Smacznego!
Ruda!
Taka lubie najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPyszności http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńTakie domowe pizze to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń