W związku ze zbliżającym się tłustym czwartkiem
wraz z mamą przygotowałam faworki.
Nazwa „faworki” pochodzi od francuskiego słowa „faveur”,
oznaczającego wąską wstążeczkę. Mogłoby się więc wydawać, że ojczyzną tego przysmaku jest Francja, jednak w rzeczywistości wywodzi się on z Niemiec i Litwy.
Składniki:
250 g mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka jogurtu naturalnego
20 g cukru pudru
1 łyżeczka octu
2 łyżki spirytusu
500 g smalcu (do smażenia)
300 ml oleju
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę oraz cukier puder (20 g) przesiać przez sito.
Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Odstawić do lodówki na 30 min.
Po upływie czasu wałkować na grubość 1-2 mm i wykrawać prostokąty, które przecinamy delikatnie w środku, tak aby dało się je "wywinąć "
W między czasie w rondle roztopić smalec i dodać olej.
Smażenie na smalcu nadaje faworkom kruchości.
Podawaj posypane cukrem pudrem
Smacznego!
Ruda! :)
wraz z mamą przygotowałam faworki.
Nazwa „faworki” pochodzi od francuskiego słowa „faveur”,
oznaczającego wąską wstążeczkę. Mogłoby się więc wydawać, że ojczyzną tego przysmaku jest Francja, jednak w rzeczywistości wywodzi się on z Niemiec i Litwy.
/źródło: http://www.komplet.pl/artykuly/faworki-nie-tylko-polskie/
Składniki:
250 g mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka jogurtu naturalnego
20 g cukru pudru
1 łyżeczka octu
2 łyżki spirytusu
500 g smalcu (do smażenia)
300 ml oleju
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę oraz cukier puder (20 g) przesiać przez sito.
Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Odstawić do lodówki na 30 min.
Po upływie czasu wałkować na grubość 1-2 mm i wykrawać prostokąty, które przecinamy delikatnie w środku, tak aby dało się je "wywinąć "
W między czasie w rondle roztopić smalec i dodać olej.
Smażenie na smalcu nadaje faworkom kruchości.
Podawaj posypane cukrem pudrem
Smacznego!
Ruda! :)
Pycha!!! Uwielbiam faworki :)
OdpowiedzUsuń