"Ryby, drób i cielęcina
lubią tylko białe wina!"
Drób jest najpowszechniejszym mięsem na ziemiach Polski.
W każdym domu jest on lubiany, a spożywamy go od najmłodszych lat.
Kąski drobiowe w sosie winnym to odpowiednia propozycja na obiad bądź na wczesną kolację.
Sos winny możemy zastąpić wywarem warzywnym, dzięki czemu potrawa będzie dobra dla dzieci.
Kąski najlepiej smakują z ryżem brązowym i warzywami z wody.
Składniki : (na 5 osób )
- 1 kg piersi z kurczaka
- 250 ml wina białego półwytrawnego
- natka pietruszki świeża
- oliwa z oliwek 100 ml
- olej rzepakowy 100 ml
- woda 300 ml
- imbir 5 g
- kolendra liście 5 g
- zioła prowansalskie 10 g
- sól morska 10 g
- pieprz cytrynowy 10 g
- goździki 5 szt
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w około 1,5 cm plastry. polewamy oliwa z oliwek i olejem rzepakowym.
Do moździerza dodajemy imbir, sól, pieprz, zioła, kolendrę i goździki. Wszystko ze sobą ucieramy na wiór. Następnie posypujemy pierś. Odstawiamy do lodówki na 1 h (jeżeli mamy więcej czasu możemy na 2lub 3 h).
Po upływie czasu wysypujemy pierś do naczynia żaroodpornego, podlewamy winem i wodą.
Wstawiamy do piekarnika na 1,5 g w temp 200 C
Smacznego!
Gute Apetit!
Ruda ! :)
Danie wygląda pysznie )
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, nie wpadłabym na potraktowanie wiem kurczaka ;)
OdpowiedzUsuń