Przejdź do głównej zawartości

Kąski drobiowe w sosie winnym

"Ryby, drób i cielęcina  

lubią tylko białe wina!" 


Drób jest najpowszechniejszym mięsem na ziemiach Polski. 
W każdym domu jest on lubiany, a spożywamy go od najmłodszych lat.
Kąski drobiowe w sosie winnym to odpowiednia propozycja na obiad bądź na wczesną kolację. 
Sos winny możemy zastąpić wywarem warzywnym, dzięki czemu potrawa będzie dobra dla dzieci. 
Kąski najlepiej smakują z ryżem brązowym i warzywami z wody. 



Składniki : (na 5 osób )

  • 1 kg piersi z kurczaka 
  • 250 ml wina białego półwytrawnego 
  • natka pietruszki świeża 
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • olej rzepakowy 100 ml 
  • woda 300 ml
  • imbir 5 g
  • kolendra liście 5 g 
  • zioła prowansalskie 10 g
  • sól morska 10 g 
  • pieprz cytrynowy 10 g 
  • goździki 5 szt 



Przygotowanie: 
Pierś z kurczaka kroimy w około 1,5 cm plastry. polewamy oliwa z oliwek i olejem rzepakowym.
Do moździerza dodajemy imbir, sól, pieprz, zioła, kolendrę i goździki. Wszystko ze sobą ucieramy na wiór. Następnie posypujemy pierś. Odstawiamy do lodówki na 1 h (jeżeli mamy więcej czasu możemy na 2lub 3 h).
Po upływie czasu wysypujemy pierś do naczynia żaroodpornego, podlewamy winem i wodą.
Wstawiamy do piekarnika na 1,5 g w temp 200 C






Smacznego!
Gute Apetit!
Ruda ! :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

Szarlotka a'la królewska

Dawno nie piekłam, ale znalazłam czas, aby na czas długiego weekendu podrzucić Wam dobry, prosty przepis na szarlotkę! W końcu udało się!  Bardzo krucha, smaczna szarlotka idealna na jesienną chandrę, spotkanie ze znajomymi, imieniny. Wypróbuj,a nie pożałujesz:  Składniki 500 g mąki pszennej typ 450 200 g masła 100 g margaryny 3 łyżki śmietany 12 % 150 g cukru (do ciasta) 3 łyżki cukru waniliowego  2 łyzki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 kg jabłek średnio słodkich 100 g cukru (do jabłek) 4 łyżeczki cynamonu 4 białka Przygotowanie: Przygotowanie szarlotki zaczynamy od obrania i starcia jabłek. Następnie odstawiamy na około 30 min, tak aby puściły sok. Po upływie tego czasu odcedzamy jabłka, dodajemy cukier i cynamon. Zabieramy się do przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatamy ciasto.  Po przekrojeniu, ciasto powinno wyglądać podobnie jak to na zdjęciu ( za

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen