Święta, święta i po świętach.
W ten czas spożywamy licznie sałatki,
ciasta, wędliny, pieczenie.
Moim ulubionym ciastem jest Lion,
który dzisiaj Wam przedstawię.
Składniki:
Przygotowanie:
Na poczatku na blaszy układamy arkusz papieru do pieczenia.
Następnie rozkładamy na całej szerokości blachy herbatniki.
Przygotowujemy masę:
do misy miksera wkładamy serek mascarpone i serek ricotta.
później dodajemy kajmak z puszki.
W międzyczasie baton Lion rozdrabniamy na wiór, który dodajemy do misy miksera.
Potem dodajemy rozdrobnione orzechy.
Całość mieszamy około 10 min.
Wykładamy masę na herbatniki.
Po masie układamy kolejną warstwę herbatników.
Następnie albo ubijamy bitą śmiętanę ze śmietanki 30 % albo ubijamy sztuczną śmietanę z torebki (to zależy od funduszy). Ja osobiście wolę tańszą wersję :)
Po ubiciu bitej śmietany wykładamy ją równomiernie na herbatniki.
Całość posypujemy różnokolorowymi ozdobami :)
W ten czas spożywamy licznie sałatki,
ciasta, wędliny, pieczenie.
Moim ulubionym ciastem jest Lion,
który dzisiaj Wam przedstawię.
Składniki:
- 2 opakowania herbatników po 200 g
- mascarpone 250 g
- ricotta 250 g
- kajmak puszka 400 g
- śmietanka 30%
- /zamiennie:
- mleko 300 ml
- śmietanka w proszku.
- łyżeczka soku z cytryny
- masło 100 g
- baton lion 4 szt
- orzechy włoskie mielone 100 g
- ozdoby do posypania
Przygotowanie:
Na poczatku na blaszy układamy arkusz papieru do pieczenia.
Następnie rozkładamy na całej szerokości blachy herbatniki.
Przygotowujemy masę:
do misy miksera wkładamy serek mascarpone i serek ricotta.
później dodajemy kajmak z puszki.
W międzyczasie baton Lion rozdrabniamy na wiór, który dodajemy do misy miksera.
Potem dodajemy rozdrobnione orzechy.
Całość mieszamy około 10 min.
Wykładamy masę na herbatniki.
Po masie układamy kolejną warstwę herbatników.
Następnie albo ubijamy bitą śmiętanę ze śmietanki 30 % albo ubijamy sztuczną śmietanę z torebki (to zależy od funduszy). Ja osobiście wolę tańszą wersję :)
Po ubiciu bitej śmietany wykładamy ją równomiernie na herbatniki.
Całość posypujemy różnokolorowymi ozdobami :)
Smacznego!
Ruda :)
Super pomysł http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam
OdpowiedzUsuń