Przejdź do głównej zawartości

klasyczne tartaletki szpinakowe z kurczakiem

Moja mama uwielbia tartę szpinakową z kurczakiem. 
Z okazji jej powrotu do Polski zrobiłam jej ulubiony przysmak. 


Składniki:
ciasto :
300 g mąki pszennej
150 g margaryny 
sól 
4 łyżki mąki. 

farsz: 
1 kg świeżego szpinaku 
100 ml wody
50 ml oleju
600 g piersi z kurczaka 
100 g startego sera żółtego 
100 g śmietany
cebula
czosnek 
oregano, bazylia, tymianek, pieprz cytrynowy, sól morska 

Przygotowanie:
mąkę przesiałam i posiekałam razem z margaryną, dodałam sól. wyrobiłam ciasto dodając margarynę. 
Rozwałkowałam i rozłożyłam do tartaletek i włożyłam do lodówki na 20 min 
W między czasie przygotowałam farsz.
Szpinak umyłam, rozdrobniłam oraz dusiłam w oleju i wodzie. 
Pierś z kurczaka umyłam, usunęłam części niejadalne, pokroiłam w kostkę, podsmażyłam w przyprawach podanych wyżej. 
Gdy szpinak był miękki odparowałam wodę, dodałam sól oraz przysmażonego kurczaka. Całość wymieszałam z sosem śmietanowo- serowym (wymieszałam śmietanę ze startym serem żółtym).
Wstawiłam ciasto do piekarnika na 15 min do temp 180 stopni.
Po upływie tego czasu poprzekładałam farsz do tartaletek i wstawiłam do piekarnika na 30 min w temp 200 stopni. 

Całość można podać z sosem czosnkowym
Smacznego! 




Ruda! :) 

Komentarze

  1. Takie przekąski to ja bym z chęcią zjadła, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym zjadła, bo wyglądają mega apetycznie. Ciekawy przepis, też lubię takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm.. ale to pysznie wygląda ;)
    https://kobiecomania.blogspot.com/2017/09/chusteczki-odswiezajace-od-marion.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D