Moja mama uwielbia tartę szpinakową z kurczakiem.
Z okazji jej powrotu do Polski zrobiłam jej ulubiony przysmak.
Składniki:
ciasto :
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
sól
4 łyżki mąki.
farsz:
1 kg świeżego szpinaku
100 ml wody
50 ml oleju
600 g piersi z kurczaka
100 g startego sera żółtego
100 g śmietany
cebula
czosnek
oregano, bazylia, tymianek, pieprz cytrynowy, sól morska
Przygotowanie:
mąkę przesiałam i posiekałam razem z margaryną, dodałam sól. wyrobiłam ciasto dodając margarynę.
Rozwałkowałam i rozłożyłam do tartaletek i włożyłam do lodówki na 20 min
W między czasie przygotowałam farsz.
Szpinak umyłam, rozdrobniłam oraz dusiłam w oleju i wodzie.
Pierś z kurczaka umyłam, usunęłam części niejadalne, pokroiłam w kostkę, podsmażyłam w przyprawach podanych wyżej.
Gdy szpinak był miękki odparowałam wodę, dodałam sól oraz przysmażonego kurczaka. Całość wymieszałam z sosem śmietanowo- serowym (wymieszałam śmietanę ze startym serem żółtym).
Wstawiłam ciasto do piekarnika na 15 min do temp 180 stopni.
Po upływie tego czasu poprzekładałam farsz do tartaletek i wstawiłam do piekarnika na 30 min w temp 200 stopni.
Całość można podać z sosem czosnkowym
Smacznego!
Ruda! :)
Takie przekąski to ja bym z chęcią zjadła, pyszne :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła, bo wyglądają mega apetycznie. Ciekawy przepis, też lubię takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńMmmmm.. ale to pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńhttps://kobiecomania.blogspot.com/2017/09/chusteczki-odswiezajace-od-marion.html