Pierwszy raz wykorzystałam jabłka w tarcie.
Druga w życiu tarta na słodko.
Wyszła- o niebo lepiej niż szarlotka a'la królewska.
Skąd wziął się pomysł?
Przeglądając przepisy zebrane z różnych gazetek zawsze trafiam na "coś" z wykorzystaniem jabłek.
Dlaczego więc i nie wykorzystać ich w moich przepisach?
Dzisiejsza odpowiedź :
Składniki :
ciasto:
nadzienie:
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto kruche:
mąkę przesiewamy, która następnie siekamy z masłem i margaryną. dodajemy żółtka, sól, cukier i śmietanę zagniatamy.
Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 h (jeżeli mamy mniej czasu może być na 30 min)
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce.
Dodajemy cynamon i cukier.
Odstawiamy na 15 min
W międzyczasie ubijamy białka w sztywną pianę dodając szczyptę soli
Gdy ciasto będzie schłodzone odkrawamy około 15 %
a resztę wałkujemy w formę tarty.
15% ciasta kroimy w paseczki około 1-1,5 cm
Podpiekamy 10 min w temp. 200 stopni
W tym czasie wyciskamy jabłka.
Po podpieczeniu spodu wykładamy jabłka równomiernie,
następnie wykładamy pianę z białek i układamy na białkach paseczki ciasta w tzw kratkę.
Całość pieczemy 35 min w temp 200 stopni
Druga w życiu tarta na słodko.
Wyszła- o niebo lepiej niż szarlotka a'la królewska.
Skąd wziął się pomysł?
Przeglądając przepisy zebrane z różnych gazetek zawsze trafiam na "coś" z wykorzystaniem jabłek.
Dlaczego więc i nie wykorzystać ich w moich przepisach?
Dzisiejsza odpowiedź :
Składniki :
ciasto:
- 40 g masła
- 60 g margaryny
- 200 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- łyżka cukru
- 1 szczypta soli
nadzienie:
- 5-6 jabłek
- 4 białka
- 2 łyzki cynamonu
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto kruche:
mąkę przesiewamy, która następnie siekamy z masłem i margaryną. dodajemy żółtka, sól, cukier i śmietanę zagniatamy.
Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 h (jeżeli mamy mniej czasu może być na 30 min)
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce.
Dodajemy cynamon i cukier.
Odstawiamy na 15 min
W międzyczasie ubijamy białka w sztywną pianę dodając szczyptę soli
Gdy ciasto będzie schłodzone odkrawamy około 15 %
a resztę wałkujemy w formę tarty.
15% ciasta kroimy w paseczki około 1-1,5 cm
Podpiekamy 10 min w temp. 200 stopni
W tym czasie wyciskamy jabłka.
Po podpieczeniu spodu wykładamy jabłka równomiernie,
następnie wykładamy pianę z białek i układamy na białkach paseczki ciasta w tzw kratkę.
Całość pieczemy 35 min w temp 200 stopni
Smacznego!
Ruda! :)
Miałam okazję spróbować - pyszna, delikatna w smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie ciasta- domowe, najlepsze :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń