Tak jak pisałam w ostatnim poście,
dodaję nowy post.
Pomysł dobrze się spisze jako
przystawka na święta, jako kolacja bądź jako drugie śniadanie.
Niestety jest troszkę pracochłonne i wymaga czasu.
Ale dla chcącego, nic trudnego! :)
25 dag sera białego chudego
20 dag sera żółtego
roszponka 50 g
suszone pomidory z oliwkami (przyprawa) 5 g
mieszkanka przypraw transylwańskich 5 g
100 g margaryny
50 g drożdży
150 g śmietany
1 jajko
sól
Farsz:
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i gotujemy wraz z przyprawą do kurczaka około 30 min. W międzyczasie ser żółty kroimy w drobną kostkę, następnie wsypujemy skrojony ser do miski, w której ląduje także ser biały. Gdy kurczak się ugotuje, odcedzamy, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy do miski z serami, dodajemy przyprawy oraz roszponkę. Formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę i sól. siekamy.
W misce rozrabiamy śmietanę z drożdżami i żółtkiem, które wcześniej oddzieliliśmy od białka.
Gdy składniki w misce zostaną już rozmieszane i nie będzie żadnej grudki wlewamy to do mąki i margaryny. Wyrabiamy ciasto.
Z powstałego ciasta wykrawamy kwadraty 7 x 7 cm i grubości 2-3 mm.
Następnie kładziemy 1 kulkę na jeden kwadrat.
Zawijamy trójkąty.
Układamy na blaszce, smarujemy białkiem, możemy posypać bazylią.
Pieczemy 20 min w temp 200 stopni.
Smacznego!
Ekipa Smaków Rudej!
dodaję nowy post.
Pomysł dobrze się spisze jako
przystawka na święta, jako kolacja bądź jako drugie śniadanie.
Niestety jest troszkę pracochłonne i wymaga czasu.
Ale dla chcącego, nic trudnego! :)
Składniki:
farsz
30 dag piersi z kurczaka25 dag sera białego chudego
20 dag sera żółtego
roszponka 50 g
suszone pomidory z oliwkami (przyprawa) 5 g
mieszkanka przypraw transylwańskich 5 g
ciasto
400 g mąki żytniej100 g margaryny
50 g drożdży
150 g śmietany
1 jajko
sól
Przygotowanie:
Farsz:
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i gotujemy wraz z przyprawą do kurczaka około 30 min. W międzyczasie ser żółty kroimy w drobną kostkę, następnie wsypujemy skrojony ser do miski, w której ląduje także ser biały. Gdy kurczak się ugotuje, odcedzamy, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy do miski z serami, dodajemy przyprawy oraz roszponkę. Formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę i sól. siekamy.
W misce rozrabiamy śmietanę z drożdżami i żółtkiem, które wcześniej oddzieliliśmy od białka.
Gdy składniki w misce zostaną już rozmieszane i nie będzie żadnej grudki wlewamy to do mąki i margaryny. Wyrabiamy ciasto.
Z powstałego ciasta wykrawamy kwadraty 7 x 7 cm i grubości 2-3 mm.
Następnie kładziemy 1 kulkę na jeden kwadrat.
Zawijamy trójkąty.
Układamy na blaszce, smarujemy białkiem, możemy posypać bazylią.
Pieczemy 20 min w temp 200 stopni.
Smacznego!
Ekipa Smaków Rudej!
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi użytkowniku!
Komentując dodajesz mi odwagi w dążeniu do celu.
Wszystkie obraźliwe komentarze będą usuwane.
Pozdrawiam