Przejdź do głównej zawartości

pierożki żytnie z farszem serowo-mięsnym

Tak jak pisałam w ostatnim poście, 
dodaję nowy post. 
Pomysł dobrze się spisze jako 
przystawka na święta, jako kolacja bądź jako drugie śniadanie. 
Niestety jest troszkę pracochłonne i wymaga czasu.
Ale dla chcącego, nic trudnego! :) 




Składniki: 

farsz

30 dag piersi z kurczaka
25 dag sera białego chudego
20 dag sera żółtego
roszponka 50 g
suszone pomidory z oliwkami (przyprawa) 5 g
mieszkanka przypraw transylwańskich 5 g

ciasto 

400 g mąki żytniej
100 g margaryny
50 g drożdży
150 g śmietany
1 jajko 
sól

Przygotowanie: 


Farsz:
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i gotujemy wraz z przyprawą do kurczaka około 30 min. W międzyczasie ser żółty kroimy w drobną kostkę, następnie wsypujemy skrojony ser do miski, w której ląduje także ser biały.  Gdy kurczak się ugotuje, odcedzamy, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy do miski z serami, dodajemy przyprawy oraz roszponkę. Formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm.

Ciasto: 
Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę i sól. siekamy.
W misce rozrabiamy śmietanę z drożdżami i żółtkiem, które wcześniej oddzieliliśmy od białka.
Gdy składniki w misce zostaną już rozmieszane i nie będzie żadnej grudki wlewamy to do mąki i margaryny. Wyrabiamy ciasto.
Z powstałego ciasta wykrawamy kwadraty 7 x 7 cm i grubości 2-3 mm.
Następnie kładziemy 1 kulkę na jeden kwadrat.
Zawijamy trójkąty.
Układamy na blaszce, smarujemy białkiem, możemy posypać bazylią.
Pieczemy 20 min w temp 200 stopni.




Smacznego!
Ekipa Smaków Rudej!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ravioli ze szpinakiem i serkiem capri

K uchnia włoska, moim zdaniem należy do najlepszych.  Jest smaczna i kolorowa.  Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyglądu,  ale przede wszystkim pod względem smakowym.  Spróbujcie sami!   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 100 ml oliwy szczypta soli 200 ml ciepłej wody szpinak mrożony rozdrobniony 400 g serek capri typu włoskiego  220 g kiełbasa z kija 300 g cebula 100 g czosnek 5 ząbków sól morska, pieprz ziołowy, Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na tradycyjne pierogi polskie: mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, wodę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Odkładamy ciasto na 15 min, tak aby odpoczęło. W miedzy czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szpinak (rozmrożony). Dusimy do odparowania wody. Pod koniec dodajemy serek capri, który uprzednio kroimy również w kostkę. Gdy farsz zostanie zrobiony zabieramy się do krojenia ciasta. Wykrawamy prostokątny o wymiarach 2,5 cm x 5 cm Następnie po wykrojen

Świąteczne babeczki

Ś więta już pukają do drzwi, pora abyśmy zabierali się za wypieki. Dzisiaj prezentuje babeczki nadziewane masą czekoladową, migdałami i rodzynkami. Każdego chwyta za podniebienie!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła  2 żóltka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany Masa czekoladowa:  pół szklanki wody 150 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao  100 g mleka w proszku granulowanego  Przygotowanie : Ciasto:  Mąkę przesiałam, dodałam margarynę.  Całość pociachałam nożem.  Dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę.  Całość połączyłam w jedną całość.  Odkroiłam część ciasta, a resztę wsadziłam do lodówki.  Z ciasta wykrawałam około 0,5 cm krążki o średnicy  około 5 cm (zależy od foremek na babeczki)  Po przygotowaniu jednej porcji (około 14 sztuk)  piekłam je 15 min w temp 180 stopni W międzyczasie przygotowałam masę czekoladową: Zagotowałam wodę, dodałam

ciasteczka owsiane

Szykujesz się na imprezę, ale nie masz pomysłu na ciastka, które polubi każdy ?  Wypróbuj ciasteczka owsiane!  Składniki: 500 g mąki pszennej  125 g margaryny  20 g cukru  150 g śmietany  50 g płatków owsianych  do wypełnienia można użyć marmolady bądź czekolady mlecznej  Przygotowanie:  Mąkę i margarynę łączę, dodaje płatki. Siekam. Następnie dodaje cukier i śmietanę.  Tak powstałe ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykrawam różne kształty, nadziewam marmoladą lub kostkami czekolady. Piekę 15 min w temp 180 stopni.  Chcesz zobaczyć, jak ja przygotowałam te ciasteczka? wejdź w link   i przekonaj się sam! :)  Smacznego! :)  Ruda :D